Vier Vici's voor Leidse wetenschappers

Vier Leidse wetenschappers hebben dit jaar uit de Vernieuwingsimpuls van NWO een Vici toegekend gekregen. Met deze subsidie van anderhalf miljoen euro kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opzetten en promovendi aanstellen.

De Leidse laureaten

De vier Vici-laureaten zijn:

  • Prof.dr. Eveline Crone (Psychologie)

  • Dr. David Fontijn (Archeologie)

  • Dr. Alexander Kros (Scheikunde)

  • Prof.dr. Joop Schaye (Sterrewacht)

Van de 216 Vici-aanvragen zijn er 36 gehonoreerd, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 17 procent.

The neural signature of self-concept development in adolescence - Prof.dr. Eveline Crone, Psychologie
Adolescenten hebben een veranderend zelfbeeld. Hierdoor zijn ze extra gevoelig voor andermans mening. Dit kan hun vorming in de maatschappij soms belemmeren. Nieuwe inzichten uit hersenonderzoek laten zien dat verschillende aspecten van het zelfbeeld in het brein aanwijsbaar zijn. Dit onderzoek bekijkt hoe deze hersengebieden zich ontwikkelen in adolescenten.

Economies of Destruction. The emergence of metalwork deposition during the Bronze Age in Northwest Europe, c. 2300-1500 BC - Dr. David Fontijn, Archeologie
In de prehistorie werden objecten die van grote waarde waren vreemd genoeg op grote schaal vernietigd en in het landschap begraven. Onderzocht wordt waarom mensen dit deden en reconstrueren hoe er in Noordwest-Europa tussen 2300-1500 v. Chr. een hele ‘economie van vernietiging’ ontstond.

Understanding membrane fusion at the molecular level using a biomimetic model system - Dr. Alexander Kros, Scheikunde
Voor levende cellen is het transport van moleculen van cruciaal belang, maar ook zeer complex. Uitgaande van een eigen ontwikkeld biomimetisch modelsysteem bestudeert dit onderzoek het gecontroleerde transport van in- en uitgaande moleculen op moleculair niveau. Deze kennis kan toegepast worden om bijvoorbeeld medicijnen op de juiste plaats af te geven.

How do galaxies regulate their growth? - Prof.dr. Joop Schaye, Sterrenkunde
Sterrenstelsels groeien door de inval van gas uit hun omgeving. Ze reguleren hun groei waarschijnlijk doordat jonge sterren en zwarte gaten veel van het gas via enorme schokgolven weer terug de intergalactische ruimte inblazen. Dit onderzoek kijkt naar deze slecht begrepen processen met behulp van zowel waarnemingen als computersimulaties.

 

 
Vernieuwingsimpuls

Vici is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren en wordt jaarlijks toegekend. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers, en creëert ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken. De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen.
 
 


(13 februari 2015 - CR)


Meer informatie

Studeren in Leiden

Laatst Gewijzigd: 16-02-2015