Kom naar 3 October University

Dit jaar voor het eerst organiseert de Universiteit Leiden 3 October University. Kom op 3 oktober naar het Van der Werfpark voor de colleges van Victor Gijsbers, José Joordens en Eveline Crone en test je eigen (puber)brein.

Vrije wil of niet?

Zijn wij ons brein of hebben we vrije wil? Wetenschapsfilosoof Victor Gijsbers gaat hier in zijn college op in en breekt een lans voor onze vrijheid. Het menselijk denken is niets anders dan een fysisch proces in de hersenen, zeggen sommigen. Omdat die processen gestuurd worden door natuurwetten waar wij verder geen enkele controle over hebben, is het idee dat we een vrije wil hebben een illusie. Maar klopt dat wel?

Ontdekking oudste gravering ooit

In het volgende college vertelt archeologe José Joordens over haar baanbrekende ontdekking vorig jaar van de oudste gravering ooit. De uitgestorven mensensoort Homo erectus blijkt op Java al een half miljoen jaar geleden de schelpen van zoetwatermosselen te hebben gebruikt als materiaal voor werktuigen en als ondergrond voor graveringen. Deze vondst werpt een nieuw licht op de evolutie van menselijk gedrag.

Opstandige en briljante pubers

Dat pubers behalve opstandig ook briljant kunnen zijn, betoogt ontwikkelingspsycholoog Eveline Crone. Hun hersenen zijn optimaal uitgerust om te reageren op snelle beloningen, zoals aardig gevonden worden. Dit biedt een veelvoud aan mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een individu met eigen talenten, passies en mogelijkheden.

Brain and Development Lab

Ben je benieuwd geworden naar hoe je eigen brein functioneert? Test na afloop van de lezing je eigen (puber)brein in het Brain and Development Lab!

Programma 3 October University
Brain and Development Lab

(14 september 2015 - CR)

Laatst Gewijzigd: 21-09-2015