Houw met prehistorisch zwaard markeert opening verhuizing Archeologie

Met een houw van een prehistorisch zwaard, hakte rector magnificus Carel Stolker op donderdag 25 september bij het Van Steenisgebouw een lint door. Daarmee konden twee dagen van festiviteiten beginnen. Waaronder een 'archeologische ambachtenmarkt'.

Bekijk het animatiefilmpje over de faculteit

Symposium

Met zijn houw gaf Stolker op Einsteinweg 2 ook het startschot voor het tweedaagse vaksymposium ‘Archeologie in transitie’. Archeologen uit binnen- en buitenland wisselden met elkaar van gedachten over de toekomst van de archeologie. De studenten dedem ook mee. Zij spraken en discussieerden over vragen als: hoe ontwikkelt de – van oudsher levendige - relatie van de archeologie met het brede publiek zich, en wie kan het verleden claimen?

Rector Stolker is er net in geslaagd het Van Steenis succesvol te openen. Rechts decaan Corinne Hofman.

Rector Stolker is er net in geslaagd het Van Steenis succesvol te openen. Rechts decaan Corinne Hofman.

Speeddaten, postersessie en ambachten

De ambachtenmarkt: zo maakte de prehistorische mens zijn bijltjes.

De ambachtenmarkt: zo maakte de prehistorische mens zijn bijltjes.

Voor de studenten stonden verder een College Tour en speeddating op het programma. Op die manier konden ze kennismaken met de prominente buitenlandse wetenschappers die te gast waren.  Een postersessie zette het onderzoek van jonge Leidse wetenschappers in de schijnwerpers. Op vrijdag 26 september was er een open ambachtenmarkt. Daar waren vele, door archeologen ontdekte en vaak al lang uitgestorven, ambachten, te zien en te beleven. Naar aanleiding van de opening maakte de faculteit een animatiefilmpje over de faculteit en een filmpje waarin archeologen hun mening geven over de toekomst van de archeologie.


Steeds meer onderzoek en studenten

Archeologie is niet zonder reden verhuisd. De faculteit transformeerde in enkele decennia tot een van de grootste archeologische instituten ter wereld. Enerzijds had de faculteit veel succes bij het binnenhalen van onderzoeksgeld, anderzijds wist de opleiding Archeologie steeds meer nationale en internationale studenten te trekken. Als gevolg hiervan dijde de faculteit van het ‘moedergebouw’ aan de Reuvensplaats uit naar drie nabijgelegen gebouwen: Matthias de Vrieshof, Lipsiusgebouw en Academiegebouw.

Wat aten zij: eten en drinken uit de middeleeuwen en de Byzantijnse tijd op de ambachtenmarkt.

Wat aten zij: eten en drinken uit de middeleeuwen en de Byzantijnse tijd op de ambachtenmarkt.

Tijdbalk als gevel

Het Van Steenisgebouw is zowel van buiten als van binnen aangepast voor de nieuwe gebruikers. Het gebouw heeft een nieuwe gevel en entree gekregen, met veel licht en ruimte. De horizontale, onregelmatige belijning met divers kleurgebruik in de gevel verwijzen naar de in de archeologie veelgebruikte tijdbalk. De naar de Plesmanlaan gerichte glazen driehoek waar veel mensen het gebouw van kenden, is verdwenen.

Twee carrés

De indeling van het gebouw is ook verbeterd. Het gebouw bestaat nu uit twee carrés die bij elkaar komen in een nieuw, groot trappenhuis. Dat is de ontmoetingsplaats van het gebouw waar ook het nieuwe restaurant is gesitueerd. De carrés omarmen de schervenzaal die daglicht krijgt via daklichten. Tenslotte is de collegecapaciteit fors uitgebreid en zijn alle laboratoria vervangen door nieuwe.

(25 september 2014/CH)

Zie ook

Studeren in Leiden

Bachelor


Master

Laatst Gewijzigd: 30-09-2014