Nieuws en Agenda

Vier Vici's voor Leidse wetenschappers

Vier Leidse wetenschappers hebben dit jaar uit de Vernieuwingsimpuls van NWO een Vici toegekend gekregen. Met deze subsidie van anderhalf miljoen euro kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opzetten en promovendi aanstellen.


Oudste gravering ooit ontdekt op half miljoen jaar oude schelp

Homo erectus op Java gebruikte al een half miljoen jaar geleden schelpen van zoetwatermosselen als materiaal voor werktuigen en als ondergrond voor graveringen. Een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van de Leidse archeologe José Joordens, publiceerde deze ontdekking op 3 december in Nature. De vondst biedt nieuw inzicht in de evolutie van menselijk gedrag.


Prof. dr. Willem J.H.Willems 1950-2014

Met grote droefheid geven wij kennis van het overlijden van onze dierbare collega en oud-decaan Prof. dr. Willem J.H.Willems. Na een kort ziekbed is hij op zaterdag 13 december, rond het middaguur, ingeslapen.


Hoe Caspar Reuvens de held werd van de Nederlandse archeologie

Leidse archeologie is booming. Daarom betrokken de archeologen onlangs het Van Steenisgebouw; de behuizing aan de Reuvensplaats was te krap geworden. Die expansie zou naamgever Caspar Reuvens (1793-1835) deugd hebben gedaan. 5 wapenfeiten van ‘s werelds eerste hoogleraar archeologie die we nog altijd koesteren.


Nieuw licht op de Romeinse wereld

Deze fraai geïllustreerde uitgave, een van de (publieks)resultaten van het VIDI project ‘ Cultural innovation in a globalising society: Egypt in the Roman world ’, belicht de Romeinse wereld vanuit een nieuwe invalshoek.


Spectaculaire ontdekking heeft bescheiden Leidse link

Op het eiland Sulawesi, Indonesië, zijn in zeven grotten handafdrukken en figuratieve schilderingen véél ouder gedateerd dan was verwacht: 35.000 en 40.000 jaar. Even oude grotschilderingen in West-Europa golden tot nu toe als de alleroudste ter wereld. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature . Er is een Leidse link.


Dirk Bouwmeester en Corinne Hofman ontvangen NWO-Spinozapremie

In het bijzijn van koning Willem-Alexander reikte staatssecretaris Sander Dekker 9 september de Spinozapremie uit aan vier wetenschappers waaronder twee Leidse: archeologe Corinne Hofman en natuurkundige Dirk Bouwmeester. Zij ontvouwden in de Nieuwe Kerk in Den Haag hun plannen voor toekomstig onderzoek.


Vrouw en hond samen in de prehistorie

Vrouwen en honden hadden in het neolithische tijdperk van jagers, vissers en verzamelaars nauw contact met elkaar. Dat suggereren de Leidse osteoarcheoloog dr. Andrea Waters-Rist en collega-onderzoekers na bestudering van een klein biologisch fossiel. Het werd gevonden bij het skelet van een vrouw op een 8000 jaar oude begraafplaats in Zuid-Siberië. De onderzoekers publiceren hun conclusies in het Journal of Archaeological Science.    


Faculteit der Archeologie gesloten tussen 11-15 augustus 2014

De werkzaamheden in het Van Steenis gebouw zijn nog in volle gang en daarom is het gebouw nog niet veilig te betreden. Daarom is besloten de Faculteit der Archeologie te sluiten tussen 11 en 15 augustus. Studenten hebben geen toegang tot het gebouw en personeel wordt dringend geadviseerd om thuis via remote te werken.