Nieuws en Agenda

Bouwoffer verbouwing Van Steenis

Maandagochtend 10 maart verzamelde de Faculteit Archeologie zich bij het aanstaande nieuwe onderkomen, het Van Steenisgebouw aan de Einsteinweg om een bouwoffer te brengen, een eerste heipaal te slaan en een bord dat melding maakt van de verbouwing van het Van Steenis t.b.v. de unilocatie van de Faculteit te onthullen.


Depots Leidse archeologen in Syrië geplunderd

Tientallen tot honderden dozen met bijzondere archeologische opgravingen van Leidse onderzoekers in Syrië zijn zeer waarschijnlijk geplunderd. ‘Een dramatische ontwikkeling voor 25 jaar Leids onderzoek’, aldus Peter Akkermans, hoogleraar Acheologie van het Nabije Oosten.


KNAW Merianprijs voor Caribisch archeologe Corinne Hofman

Corinne Hofman, Leids hoogleraar Archeologie van het Caribisch gebied, ontvangt op 21 november de KNAW Merianprijs 2013 voor vrouwen in de wetenschap. Met haar onderzoek wil ze het verhaal over de kolonisatie van de Amerika’s aanvullen vanuit het perspectief van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking.


Caribische geschiedenis herschrijven met lokale archeologen

Ruim vijftig onderzoekers werken samen om de kolonisatie van de Amerika’s te beschrijven vanuit indiaans perspectief. Half november komen ze voor het eerst bijeen in Leiden. Hoe regisseert Corinne Hofman, Leids hoogleraar archeologie, het internationale megaproject Nexus 1492? 


Wanneer vluchtten de indianen naar de bergen?

Archeoloog Eduardo Herrera Malatesta onderzoekt hoe indianen hun leefpatronen aanpasten na de komst van Spanjaarden in de Cariben. De promovendus maakt deel uit van de internationale projecten van archeologe Corinne Hofman naar de gevolgen van de kolonisatie. Hoe gaat hij te werk?