Nieuws en Agenda

Nieuw licht op de Romeinse wereld

Deze fraai geïllustreerde uitgave, een van de (publieks)resultaten van het VIDI project ‘ Cultural innovation in a globalising society: Egypt in the Roman world ’, belicht de Romeinse wereld vanuit een nieuwe invalshoek.


Spectaculaire ontdekking heeft bescheiden Leidse link

Op het eiland Sulawesi, Indonesië, zijn in zeven grotten handafdrukken en figuratieve schilderingen véél ouder gedateerd dan was verwacht: 35.000 en 40.000 jaar. Even oude grotschilderingen in West-Europa golden tot nu toe als de alleroudste ter wereld. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature . Er is een Leidse link.


Dirk Bouwmeester en Corinne Hofman ontvangen NWO-Spinozapremie

In het bijzijn van koning Willem-Alexander reikte staatssecretaris Sander Dekker 9 september de Spinozapremie uit aan vier wetenschappers waaronder twee Leidse: archeologe Corinne Hofman en natuurkundige Dirk Bouwmeester. Zij ontvouwden in de Nieuwe Kerk in Den Haag hun plannen voor toekomstig onderzoek.


Vrouw en hond samen in de prehistorie

Vrouwen en honden hadden in het neolithische tijdperk van jagers, vissers en verzamelaars nauw contact met elkaar. Dat suggereren de Leidse osteoarcheoloog dr. Andrea Waters-Rist en collega-onderzoekers na bestudering van een klein biologisch fossiel. Het werd gevonden bij het skelet van een vrouw op een 8000 jaar oude begraafplaats in Zuid-Siberië. De onderzoekers publiceren hun conclusies in het Journal of Archaeological Science.    


Faculteit der Archeologie gesloten tussen 11-15 augustus 2014

De werkzaamheden in het Van Steenis gebouw zijn nog in volle gang en daarom is het gebouw nog niet veilig te betreden. Daarom is besloten de Faculteit der Archeologie te sluiten tussen 11 en 15 augustus. Studenten hebben geen toegang tot het gebouw en personeel wordt dringend geadviseerd om thuis via remote te werken.  


Unieke zilveren schaal uit vroege Middeleeuwen gevonden

Bij opgravingen in Oegstgeest hebben archeologen van de Universiteit Leiden een zeer zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw gevonden. De schaal is versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud en ingelegd met halfedelstenen. De vondst wijst op een elite in Oegstgeest met een wijdvertakt internationaal netwerk.


Breken en maken van de voorouders

Arjan Louwen (MA) gaat promotieonderzoek naar de sociale en ideologische betekenis van crematiegraven uit de Late Bronstijd en Vroege IJzertijd (1100-500 v. Chr.) in continentaal Noordwest-Europa.


Pre-koloniale Caribiërs waren echte netwerkers

Netwerken lijkt een modern fenomeen, maar het is al zo oud als de weg naar Rome, of beter gezegd: als de vaarroute naar de Caraïben. Archeoloog Angus Mol analyseert in zijn proefschrift sociale netwerken in het pre-koloniale Caribisch gebied. Promotie op 13 mei.