Nieuws en Agenda

Itandehui Jansen wint weer filmprijs

Onderzoeker en filmmaker Itandehui Jansen heeft op het festival 'Presence Autochtone' in Montréal, Canada, de eerste prijs gewonnen in de Bluestocking Film Series 2015. Ze kreeg deze prijs voor de beste korte film voor Alma & Esperanza.


Oorspronkelijke bewoners van Frans Guyana waren geen nomaden

Op archeologisch gebied is Frans Guyana nog grotendeels onontgonnen terrein. ‘Het werk is zwaar’, zegt Martijn van den Bel, ‘maar alles wat je ontdekt is helemaal nieuw. Bijvoorbeeld dat er toch echt wel indianen woonden in het zogenaamd maagdelijke oerwoud.’ Promotie op 2 september.  


Corinne Hofman nieuw lid KNAW

Corinne Hofman, Leids hoogleraar Archeologie van het Caribisch gebied, is gekozen tot lid van de KNAW. ‘Haar werk is origineel en vernieuwend en heeft een grote maatschappelijke relevantie.’


Oude Romeinse cultuur multicultureler dan gedacht

De Oude Romeinse materiële cultuur blijkt beïnvloed te zijn door andere culturen dan tot nu toe werd aangenomen. In Rome werden volop Egyptische elementen zoals afbeeldingen van farao’s geïntegreerd, stelt archeologe Marike van Aerde. Promotie 23 april.


Graven naar mensen en middelen in Mykeens Griekenland

In de 13e eeuw v.Chr. werden in Mykeens Griekenland ambitieuze programma’s van monumentale bouwwerken uitgevoerd. Hoe werden mensen en middelen ingezet en welke socio-economische invloed had dat? De Leidse archeologe dr. Ann Brysbaert gaat het met een ERC Consolidator Grant onderzoeken.


Vier Vici's voor Leidse wetenschappers

Vier Leidse wetenschappers hebben dit jaar uit de Vernieuwingsimpuls van NWO een Vici toegekend gekregen. Met deze subsidie van anderhalf miljoen euro kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opzetten en promovendi aanstellen.


Oudste gravering ooit ontdekt op half miljoen jaar oude schelp

Homo erectus op Java gebruikte al een half miljoen jaar geleden schelpen van zoetwatermosselen als materiaal voor werktuigen en als ondergrond voor graveringen. Een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van de Leidse archeologe José Joordens, publiceerde deze ontdekking op 3 december in Nature. De vondst biedt nieuw inzicht in de evolutie van menselijk gedrag.


Prof. dr. Willem J.H.Willems 1950-2014

Met grote droefheid geven wij kennis van het overlijden van onze dierbare collega en oud-decaan Prof. dr. Willem J.H.Willems. Na een kort ziekbed is hij op zaterdag 13 december, rond het middaguur, ingeslapen.


Hoe Caspar Reuvens de held werd van de Nederlandse archeologie

Leidse archeologie is booming. Daarom betrokken de archeologen onlangs het Van Steenisgebouw; de behuizing aan de Reuvensplaats was te krap geworden. Die expansie zou naamgever Caspar Reuvens (1793-1835) deugd hebben gedaan. 5 wapenfeiten van ‘s werelds eerste hoogleraar archeologie die we nog altijd koesteren.


Nieuw licht op de Romeinse wereld

Deze fraai geïllustreerde uitgave, een van de (publieks)resultaten van het VIDI project ‘ Cultural innovation in a globalising society: Egypt in the Roman world ’, belicht de Romeinse wereld vanuit een nieuwe invalshoek.