Opgravingen op Facebook

Facebook wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt om vrienden in de gaten te houden, maar ook opgravingen. Twee opgravingen waaraan Leidse studenten aan meehelpen staan op facebook. Niet alleen vind je daar achtergrondinformatie over de opgraving, ook staan er veel foto's op en kun je er de bevindingen van de studenten bekijken.

Oegstgeest

Op 2 mei 2011 is de opgraving in Oegstgeest weer van start gegaan. De deelnemers zitten niet alleen met de handen in de grond, maar ook aan de computer: de opgraving staat op Facebook!  Lees alles over het verloop van de opgraving en de laatste vondsten. Je kunt er met je neus bovenop zitten, want er worden regelmatig grote hoeveelheden foto's gepubliceerd.
En heb je in de afgelopen jaren meegewerkt aan de opgraving, deel dan vooral ook al je ervaringen en foto's op deze Facebookpagina.


MiddenBeemster

Op 14 juni is de opgraving in MiddenBeemster van start gegaan. Ook deze opgraving is te volgen op Facebook.
Tot en met 22 juli zal worden opgegraven op het erf rondom de Keyserkerk in Middenbeemster. De bouw van deze kerk is begonnen in 1618, zeven jaar naar de drooglegging van de Beemster. Dit maakt het ook meteen het oudste gebouw in deze polder. De Beemster staat ook op de Werelderfgoedlijst. De kerk werd ingewijd op 30 juli 1623. Vanaf 1638 werd er zowel in als rondom de kerk mensen begraven. Het kerkhof buiten de kerk werd opgeheven in 1866 toen een nieuwe begraafplaats elders in Middenbeemster in gebruik werd genomen. Recentelijk is besloten tot de bouw van een nieuw gemeenschapcentrum naast de kerk. Voordat de werkzaamheden beginnen zal de Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden in samenwerking met Hollandia Archeologen de menselijke resten bedreigt door de nieuwbouw documenteren en opgraven. De opgraving geeft de studenten van de Minor Human Osteoarchaeology en andere studenten van de Faculteit der Archeologie de kans om praktijkervaring op te doen in het documenteren en opgraven van menselijke skeletresten.


 
Laatst Gewijzigd: 29-06-2011